Hierboven staat het schema van het uitgangsgedeelte van een 4CX250 eindtrap met een capacitieve uitgang. De ingang kan hetzelfde blijven als het ingangsgedeelte elders op deze site. L= 4 windingen van 6mm draad(b.v.vertinde aardedraad) met een doorsnede van ca 40mm. De lengte is ca 50mm. De trimmers CA en CT maken we nu zelf. Deze trimmers zijn erg goed. We gebruiken hiervoor printplaat of dun koperfolie. Deze trimmers zijn van zeer hoge kwaliteit. Als men deze trimmers (plaatjes constructie) een beetje netjes uitvoert zij ze zelfs beter dan een gekocht exemplaar !. Het uitgangsvermogen is hierdoor iets hoger. Men kan dit principe bij elke buis toepassen dus ook de grotere zendbuizen zoals 4CX1500 , 4CX5000A7 enz. De spoel en platen zullen dan anders zijn. De opbouw blijft gelijk.

Hierboven een schets van het mogelijke bovenaanzicht. Het plaatje spreekt voor zich. CT is de Anode tuning trimmer en CA is de load (antenne) tuning. Deze trimmers worden gemaakt van drie plaatjes. P1 staat vast opgesteld op een isolatie materiaal b.v. Teflon. P2 en P3 zijn uitgevoerd als “flapjes” die aan de bovenkant kunnen bewegen en onderaan vast zitten.

 

P1 staat onder hoogspanning denk hieraan!. De spoel L kan hier aangesoldeerd worden. De andere kant van de spoel kan met b.v. een stalen slangenklem om de anode van de buis vastgemaakt worden. P2 is met de massa verbonden en P3 staat geďsoleerd opgesteld. P3 wordt met een stukje koperstrip van ca 6 mm aangesloten op de N connector. P1 is 50 bij 100 mm. P2 en P3 zijn. 45 bij 50mm. De schetsen laten dit zien. Ik denk dat een ervaren knutselaar nu wel verder kan.