Nu ben ik aan de beurt voor een sfeerverslag (Richard, Wilco Arjan)

Uiteraard weer veel te laat op locatie, maar wat wil je, ze sturen ons naar een land waar we onbekend zijn en we zijn al a-geografisch.

Zelfs met 2 man hebben we nog 45 minuten liggen toeren in Uelsen hahahaha. De rit door het dorp was het zeker wel waard.

Het is lastig om een sfeerimpressie te houden en dat bleek ook wel met de eerste die is geschreven, je hebt snel de neiging om te reageren op het sound waar je een iets andere mening hebt, het enthousiasme hiervoor was te groot.

 

Maar het was ook fantastisch en bij elke klank die mooi of te ruw ging, zag je de gezichten zuur betrekken of juist niet. De éne keer een kick van de sound, de andere keer had je de nekharen overeind staan. Uiteraard lag dit voor het merendeel aan de instelling van de soundprocessing. Hiervoor hadden we Tom, waar ik met alle verstand naar heb gekeken, hoe hij elke apparaat bijstelde voor het spectrum.

Tijdens de meting was het dan ook bijzonder stil op het geluid van de klanken na dan. Je kon merken dat we te maken hadden met soundprocessing freaks en echt geïnteresseerden.

 

De dag op zich verliep enorm gemoedelijk! In het begin was het wat onwennig omdat niemand eigenlijk wist wat hem te wachten stond! Maar dat verdween al snel en de onwennigheid maakte plaats voor een relaxte en gelaten sfeer, bijna “gemütlich” zoals de Duitsers het zo mooi zeggen! Het bleek een echte piratendag te zijn, gewoon piraten onder elkaar die nieuwsgierig waren naar wat “hun” setje deed in vergelijking met anderen, maar misschien nog wel meer naar of er wat aan te verbeteren viel!

 

De meting en beluistering van twaalf soundprocessor was een leuke en informatieve ervaring. Ook wel een rare ervaring was het om opeens zoveel apparaten, soms in de meest aparte configuraties, en prachtige 19-inch kasten te zien staan bij Ice Man in Uelsen temidden van de braadworsten en het Duitse bier.

En dat was goed voor elkaar de catering , enkel je zag dat er op het moment van test en haast niemand buiten bij de BBQ

 

Een echte vorm van competitie kende de test niet omdat iedereen al wel wist wat ongeveer de uitslag zou worden, en omdat iedereen al wel ongeveer wist wat men zelf  “in huis had”. Er werd volop gebruik gemaakt van de gelegenheid om van elkaar te leren en om elkaars  mening te horen.

 

Is dit nu wel nodig allemaal?

Laten we niet vergeten dat de best beluisterde radiozenders in het noordoosten de regionale omroepen zijn, die met minimale processing of zelfs zonder (Radio Noord) een miljoenen publiek trekken. Daar hebben ze waarschijnlijk nog nooit gehoord van punch, presence, lage bass-partijen en druk in het apparaat.

 

Oordeel van de deskundigen

Het oordeel over sommige processors klinkt misschien erg hard, maar met hun persoonlijke voorkeur en kennis oordelen ze soms ook hard over officiële zenders.

Kwaliteit is ook persoonlijk en dat is ook goed te zien aan de apparatuur die aanwezig was. Soms hoorde je een ontzettend goede sound terwijl de meters een totaal ander beeld gaven.

 

Dan maar geen soundprocessing:

De grote kracht van Soundprocessor is met weinig bandbreedte een hard geluid creëren. Maar wanneer een piraat er met normale processing zon 2-3DB boven zit moet je rekenen op een bandbreedte van 80-90khz, Dit kost uiteraard zendervermogen. Zenders zonder soundprocessing die hard insturen zitten zo 100khz breed aan de band. Bij een 10kw zender merk je dit niet zo erg, verliezen in de grootte van 500 watts, maar bij 100w zender ben je gauw (Max) 30% vermogen kwijt. Maar een zender met bijvoorbeeld een Omnia die 2DB te hard staat zit bijvoorbeeld 80khz breed, een vermogensverlies zeg maar van +- 3tot5 % dus erg veel zal het in dat geval niet doen om de meeste piraten gerust te stellen. Gevallen van 100khz breed zijn jongens die structureel dingen verkeerd doen.

Zeker niet onbelangrijk vinden wij.

 

Enkele nuttige links:

www.helios.nl/aanbiedingen/occasions.htm

www.profmsolutions.nl/contentpage.php?page=Occaissions

www.broadcastwarehouse.com

www.broadcastpartners.nl

www.radio.nl/2003/home/links_en_info/003.prikbord/002.vraag_en_aanbod/002.aanbod/

www.radioforum.nl

www.synthforum.nl

en via Te Koop op www.etherpiraten.com