23-06-2007                                               Tekst: Richard. Fotos: Wilco.

We zijn er weer. De boodschap via RDS was helder en duidelijk. Alpen Jager Team uit Noordoost Overijssel is weer in de lucht, na de inval tijdens een marathon in februari. Terug in de ether in stereo en RDS op 95.9 en wel op de vaste uitzendavond.

Een nieuwe locatie met een nieuwe mast en een andere draaikeet. Alles echt pico-bello voor elkaar. De vier leden van Alpen Jager Team hebben goede zaken gedaan op Marktplaats. Zo werd er een oude kraan gekocht om de mast omhoog te heffen. En een oude kantoorunit die nu als studio en barruimte dienst doet.

Hogere mast

De noodgedwongen voorjaarstilte, op enkele uitzendingen na vanaf een andere locatie, heeft het team goed benut. De mast is verhoogd en heeft nu een tophoogte van 46 meter. Acht dipolen stralen het vermogen weg. Het is een bijzonder mast, geen echte kantelmast, want de kraan haalt m in zn geheel horizontaal. Een heel bijzonder constructie, maar het werkt allemaal goed, en daar gaat het natuurlijk om.

 

Leen-zender

De eigen zender was nog niet helemaal klaar. Alle racks zijn weer compleet, maar ze zaten nog niet allemaal in de R&S-kast. Een deel is nog in reparatie. Daarom draaide het team met een leenzender. Een zelfbouw stuurzender die zon 30-35 Watt leverde. Voldoende om de Elenos-eindtrap aan te sturen. Het metertje stond op ruim 1500 Watt. Via een nieuwe dikkere antennekabel ging het signaal naar de 8 zendrossen.

 

Prachtige studio

De studio is er n om trots op te zijn. Die is ingebouwd in een oude kantoorunit, nu de keet van Alpen Jager. Een voordeur voor het bezoek, en zijdeur naar de studio en bar. De keet was helemaal kaal van binnen. De afgelopen maanden zijn kosten noch moeite gespaard om er iets prachtigs van te maken.

De wanden zijn mooi rood geschilderd, een deel is afgewerkt met hout en ook nog een houten plintgoot tegen het plafond. Kortom, alle bekabeling was netjes weggewerkt. De dj zit aan de bar naast de grote koelkast.

Aanhanger

Om het nog wat mooier te maken, ook voor de zender was een nieuw onderkomen gebouwd. Een mooie aanhangwagen, goed gesoleerd en fonkelnieuw. Het leek wel een aanhanger uit de winkel. Een iemand bood al een mooi bedragje voor de aanhanger.

 

Soundprocessing

Ook investeerde het team in nieuwe soundprocessing. Het Behringer-monster 9024 werd aan de kant gezet en vervangen door een echte broadcastprocessor. Het gaat om de Solydine Orion, made in Argentinie. De Orion 462 is een 4-bands digitale audioprocessor, compleet met stereocoder. Je ziet m niet zo vaak, maar het apparaat kan erg luid en agressief klinken, zo bleek tijdens de eerste soundprocessingdag in 2006. Bij Alpen Jager klonk hij nog een beetje rustig, maar dat zal ongetwijfeld een kwestie van inregelen zijn.

De rest van de apparatuur is hetzelfde gebleven. Twee draaitafels, een dual CD-speler en een Behringer mixer DX-1000 zijn de belangrijkste onderdelen van de studioapparatuur. Het team draait het meest van vinyl, zon 95 procent. De rest komt van CD.

Reacties

De reacties op de eerste uitzending na de voorjaarstop vielen niet tegen. Reacties kwamen er ondermeer binnen uit Heerenveen en Apeldoorn. En ook in de keet was het zaterdagavond lekker druk. Kortom, het draaide allemaal weer netjes en het team was erg tevreden.

Alpen Jager Team, hartelijk dank voor de uitnodiging en de rondleiding door de mooie studio en zendhok.