25-02-2007

Dit keer zijn we een marathon zender P.C.O.L. , een team wat bestaat uit een formatie van 11 man en wat een behoorlijke metamorfose heeft meegemaakt in veel opzichten, een team wat je kan zeggen dat het een echte marathon zender is.

 

Voorheen chaotisch

Veel teams heb ik gezien, maar weinig teams heb ik zo zien veranderen als dit team, in positieve zin. Een paar jaar geleden ben ik er ook al enkele keren geweest maar dat was altijd chaotisch maar wel gezellig. Niet wat je noemt: dit is het of wordt het. De gastvrijheid was altijd goed, de gezelligheid ook, maar er miste wat. Maar wat dan?

 

Ze hebben nu het vermogen omhoog geschroefd, de mast is verhoogd maar dat maakt ze nog geen bijzonder piratenstation. Wat hebben ze wel gedaan? Eigenlijk niet eens zoveel, maar dit team is een volwassen zender geworden en laat nu zien dat het een degelijk team is. Het jonge wilde zendstation heeft zijn oude karakter aan de wilgen gehangen, zo lijkt het.

 

Omslag

Een complete omslag heeft plaatsgevonden. De CD's zijn veelal ingeruild voor singels en die zijn in grote getale aanwezig. Je merkt aan het team dat dit toch wel mooi is, het draaien van vinyl. Je bent meer met de muziek bezig en je gaat serieuzer met alles om.

 

Dat vinyl duurder is dan CD maakt ze niet zoveel uit. Het zoeken naar een bepaalde plaat is de kick, dan kost het maar wat meer, en dat is ook te merken aan de vele diverse platen.

 

Marathon

Zoals ik al schreef is dit team een echte marathonteam, maar deze keer wat groter dan de vorige keren. De mast, de zender, de processing, alles is veranderd. Ook is het team van locatie veranderd waardoor ze meer ruimte hebben gekregen, In een oude stal is nu ruimte gemaakt voor een studio.

 

Mast

De mast staat op een hoogte van zo'n 50 meter met erin 4 Rossen, maar eigenlijk kunnen er nog 2 delen van 6 meter per stuk er onder. Enkel ze hadden de ruimte niet om hem helemaal op te bouwen, De mast lag 2 dagen plat voor de opbouw en zou het verkeer belemmeren. Hierdoor is gekozen om de 2 extra lengtes niet te plaatsen.

 

Zender

De zender is een Profline, die in eerste instantie een eindtrap moest gaan voeden. Een enkele 3CX800, goed voor 1,5kW. Het ging mis bij het afregelen. Daarbij ging de eindtrap kapot. De voeding werd opgeblazen om precies te zijn, de hele diodebrug.

 

Het team kreeg hulp van buitenaf en er werd een dubbele Mosfet geplaatst die 650Watt leverde. Een stuk minder vermogen maar de resultaten waren overweldigend. Afstanden zoals Blaricum, Enschede en zelf nog een chauffeur belde midden in de nacht vanuit zín truck in Berlijn. Ze waren tevreden dus.

 

De RDS en stereo werden uit een aparte Profline geleverd. Al sloeg de RDS nog wel eens uit door de computer die daar weer achter stond.

 

Processing

Ook over het geluid is het team bijzonder tevreden, hoewel het was niet eens zo apart en toch goed. Een Utrafex II Ex3100, een Tube Composer T1952 en een equalizer van Akai stonden achter de zender waardoor er een fris geluid uitkomt.

 

Het meeste wordt hier van vinyl gedraaid door 2 verschillende platenspelers maar 2 dezelfde elementen. De muziek vanaf CD kwam uit 2 stand-alone spelers van Sony en een enkele MD stond er voor de jingles. Een Monacor MMX-820 werd gebruikt als mengtafel en een casettedeck funtioneerde als Led-balk.

 

Het team bedankt voor de uitnodiging op de vroege zondagmorgen.

 

Filmpje PCOL

 

 

 

 

De 2 mastdelen die niet zijn geplaatst

De Zender

 

Soundprocessing

Mengtafel en het cassettedeck die als led-balk funtioneerde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zondagmorgen wordt ook nuttig gebruikt om schoon te maken

 

Niet zoals op Appelhof en Dennenoord maar gewoon een boterham s'morgens vroeg

 

 

De afstanden van het team

 

Kiekje in het hittekanon die voldoende was voor de verwarming