21-07-2007 KB

 

Zwerfkei FM, afslag 24 volgens het team, nou niet dus. Bij het verkeerde team reed ik de dam op, die toevallig ook bezig waren met een marathonuitzending. Dat kan gebeuren, zeker in deze regio, en gelukkig verwezen ze me naar de juiste locatie een eindje verderop.

 

Team

Het is een vrij jong team dat bestaat uit 6 man en ruim een half jaar aan de band, maar dat zou je niet zeggen als je dit allemaal ziet. Van de 6 piraten heeft maar 1 een zendverleden. De rest mag het doen van de kennis van die Úne persoon, of toch niet?

 

Niet helemaal, ieder heeft wel kennis aan boord. De een wat minder dan de andere,  maar genoeg om een piratenstation op te starten. Ook een soundfreak hebben ze aan boord, maar kennis over echte broadcast-processing mist nog. Maar dat wil niet zeggen dat het niet goed is, integendeel zelfs.

 

Mast en zender

De eerste uitzending was voor de jongens op 30 december 2006, de beruchte stormdag. En dit ging gelijk al niet goed. Alleen dit wisten ze niet, pas na de uitzending werd de zender uitgeschakeld en kwamen ze erachter dat de mast compleet geknikt was.

 

Inmiddels is deze weer opgebouwd iets lager, maar goed voor een hoogte van 46 meter met erin 6 Rossen. De mast is compleet kantelbaar met een elektrische lier. De zender is een dubbele Mosfet, goed voor ruim 600 Watt en alles in stereo en RDS op de 96.50Mhz.

 

Processing

De apparatuur is mooi ingebouwd in flightcase-boxen en hier staat dan ook de processing in. Een Alesis-equalizer (2x 23 kanaals) met erachter een Aphex 320A Compellor als leveler en een DBX 177A compressor/limiter.

 

De afspeelapparatuur zelf is ruim van assortiment. Zo worden er 2 platenspelers gebruikt van Technics, type SL-1210MK2. Ze zijn al ruim 23 jaar oud en komen uit de voormalige discotheek IT, waar de soundman heeft gewerkt.

 

Inmiddels zijn de 2 platenspelers aangepast en voorzien van faderstart en ook het mengpaneel moest daarvoor worden aangepast. En dan spreken we over een Dateq Apollo. Best wel vreemd dat bij dit gerenommeerde merken dit soort dingen ontbreekt. Verder zijn in het rack aanwezig: een Dual CD-speler van Denon, de DN-2500F, en 2 stand-alone MD-spelers van Sony.

 

Studio

Die ziet er goed uit en ook een gezellige ruimte voor gasten en henzelf. Twee monitorboxen gebruiken ze om het geluid goed in te stellen. Ook buiten is er nog genoeg ruimte om ongehinderd de muziek wat harder te kunnen zetten zonder overlast.   

 

Kortom, een team dat goed bezig is en dat zo kort na de start. Ik wil ze bedanken voor de enorme gastvrijheid en de uitleg.

 

Filmpje Zwerfkei Fm

 

 

 

De buis die is geknikt 30 december 2006

 

 

 

 

 

Onderdelen voor het aanpassen van het mengpaneel