20-09-2008                               Firma Asbest                                   Door: Bram Lurvink

Klaar van de hele dag werken, thuis lekker gebakken aardappels eten en dan gaat opeens de telefoon van een collega. ‘En heb je ze d’r ook op?’ Wie, vroeg ik? ‘Ja, Firma Astbest natuurlijk.’

 

Nadat het eten op was, even rond gebeld wie er mee ging, camera mee en op de fiets naar Firma Asbest. Daar aangekomen werd ik meteen rondgeleid en werd mij van alles verteld. Asbest is een club jongens die niet vaak draaien maar als ze dan in de ether zijn, dan zit het er ook goed aan en veelal ook langer dan een avondje.

 

Zender

De zender was een zelfbouw, net als de rest van de opstelling. De zender,  een viervoudige CX-250B die met een krachtstroom variac zo’n 1500 watt kan geven. Nu stond deze rustig zijn werk te doen op 1200 watt. De variac is ook een eigen creatie die ongeveer 5 kW aan vermogen kan leveren.

 

Mast

De mast, ook een zelfbouw van 53 echte meters, met daarin 6 zelfbouwantennes.

 

Vila Lila

Opvallende aanwezige was de Via Lila die bestond uit een grote oude auto met de caravan. Speciaal voor de uitzendingen die langer als een dag duren. En voor marathonuitzendingen. De slaapkeet dus.

 

Studio

De studio ziet er tip top uit en is afsluitbaar van de ruimte waar de gasten zich bevinden. Dit is vooral makkelijk met het praten. Ook hier werd alleen vinyl gedraaid. CD-spelers zijn er niet welkom, werd mij duidelijk gemaakt. Alles staat zo opgesteld dat -als de uitzending klaar is- 2 kisten worden ingeladen en alles is weg.

 

Apparatuur

Kist 1 bevat het mengpaneel van D&R, type 300 mark ll en 2 draaitafels van Citronic, Dit zijn de PD-45 ultima. En kist 2 met daarin achtereenvolgens een led-balk van Dap-audio en de soundprocessing. Die bestaat uit 2 mono-limiters van CBT Electronics en wel het type VTR 254 MK ll met daarvoor de Ultraflex ll van Behringer.

 

Eigenlijk moest er nog een Edison tussen maar ja er moet wat te wensen overblijven. Helemaal onderaan voor de RDS de bekende zwarte kast. Als laatste gebruikten ze een studio microfoon van Behringer en wel de B2 met een kraakhelder geluidje er in.

 

Verder bedank ik de jongen voor de sapjes en de gastvrijheid. En ik kan alleen maar zeggen dat de jongens het prefect voor elkaar hebben met o.a. een bar en een biljard voor de gasten.