02-04-2008                            SVTK                                     Door: Wilco/Richard

Vandaag gaan we eens terug in de tijd, maar ook totaal weer niet. Studio Vrij Twente Kanaal (SVTK). Een station dat zijn sporen al jaren heeft verdiend en gerust trendsettend mag worden genoemd. Hoe SVTK de laatste jaren klinkt, kan iedereen zelf met grote regelmaat beluisteren. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen? 

 

Het begin

SVTK was er nog niet een jaar of 10 geleden , drie piraten. Santa Domingo, Alpina en Miami. Santa Domingo bestond zelfs uit twee leden. De drie zenders waren onregelmatig te beluisteren. De drie piraten besloten de krachten te bundelen. De naam was snel gevonden. Omdat de zendlocatie vlakbij het kanaal Almelo-Nordhorn lag, werd het Twente Kanaal. Logisch toch? 

Het vermogen was voor die tijd ook al behoorlijk. Een vier keer Mosfet eindtrap, een mast van 50 meter en vier dipolen. Na een half jaar greep de overheid in en werd Twente Kanaal voor de eerste keer uit de lucht geplukt. Korte tijd later zelfs voor de tweede keer. 

Speciale gelegenheden

Het werd een tijdje stil. Zo nu en dan draaide Twente Kanaal een marathon, vooral bij speciale gelegenheden zoals oud en nieuw. Of samen met andere piraten uit de buurt, maar dan onder de naam Lokale Omroep Agelo. We zitten inmiddels in het jaar 2000. Het vermogen rond die tijd lag rond de 1500 Watt uit een eindtrap met 4 x CX. 

Vanaf die tijd is Twente Kanaal zelf weer vaker in de lucht. Nog steeds met zijn vieren. In 2002 is er een primeur. Vanaf dan is Twente Kanaal als eerste Twentse etherpiraat met een kast in de lucht. Vermogen: 5 kW. Met dat vermogen was je toen een echte kerel aan de band, blikt een teamlid terug.  

Piraat van het jaar

Twente Kanaal wordt een begrip. De muziek klinkt steeds vaker en verder door nog meer vermogen en hogere mast. In 2003 wordt het station zelfs etherpiraat van het jaar. In 2004 zijn er van de vier leden nog maar 2 over. Te klein om eigenlijk door te gaan.  

 

KKA

Na het gigantische spektakel van Koning Keizer Admiraal december 2004 waar Twente Kanaal ook aan meewerkte samen met meerdere piratenstations onder andere Vrij Twente, moest er toch een  oplossing komen.

Die oplossing is dichtbij. Een fusie met een andere piraat, Vrij Twente. En zie daar, de naam Studio Vrij Twente Kanaal is geboren. Vrij Twente draaide onregelmatig met maximaal een 4x CX als eindtrap. 

Soundprocessing

Het nieuwe team telt opeens weer voldoende leden. Niet lang daarna sluit ook de Firma Bels zich bij SVTK aan. Wat het team compleet maakte. Het wordt allemaal nog professioneler als de Combinator wordt opgevolgd door een soundprocessor van Omnia 3FM. En daarna door Orban, waarvan nu de meest recente Orban 8500 staat te blazen.  

Zo nu en dan krijgt het station bezoek van AT, maar het aantal inbeslagnames is nog op de vingers van 2 handen te tellen. De laatste jaren zijn het vooral de brieven van de gemeente die voor onrust zorgen. Jaarlijks wel een stuk of vijf. 

Mast

Maar ook nu blijkt dat SVTK, maar ook de andere piraten, weer een stukje creatiever zijn dan de overheid. De vaste mast heeft plaatsgemaakt voor een mobiele zendmast. Minder snel een dwangsom en ook nog eens geen hoge kosten voor het inhuren van een kraanwagen. En draaien wanneer je wilt.  

 

De mobiele mast van 80meter is in eigen beheer maar niet te huur, afhankelijk mocht tijden geleden de mast niet op de foto, maar nu AT en de gemeente al de primeur hadden van dit prachtige exemplaar maakt het ook niets meer uit.

 

Stoppen?

De vaste luisteraars hoeven voor een ding niet bang te zijn. De komende jaren klinkt er nog regelmatig de muziek van SVTK. Aan stoppen wordt nog lang niet gedacht, geloof ons maar. We blijven doordraaien, is het antwoord. De een houdt van vissen, de ander gaat zenden. Daarin tegen haalt Ome Theo onze zender nooit eens op we moeten wel door vertelde ze lachend

 

Niet voor niets worden ze ook wel King of the Pirates genoemd

 

Een extra reflectie in de Rossen

 

 

 

 

 

 

Metertje uit

 

 

 

Soundprocessing

Processing spraak