01-08-2008                                        Toeter FM                              Door: KB

De vakantie zit er zo’n beetje op, dus weer tijd voor impressies. We blijven voor de aftrap 2008-2009  in de buurt, namelijk in Salland. Al gaat Salland wel door tot aan Deventer maar laten we het noemen Salland Noord, bij Ommen dus.

 

Bloemencorso

Toeter FM is een combinatieteam dat voorafgaand aan het plaatselijke bloemcorso al vele jaren draait. Flamingo is de initiatiefnemer maar aangezien dit team uit 2 personen bestaat waarvan de één net een kleine heeft gekregen, dreigde de uitzending in gevaar te komen.

 

Niet getreurd, dit jaar wordt er wel uit gezonden maar samen met een ander team het Toeter Team. Nu bestaat de formatie uit 7 personen en de naam mag dan ook duidelijk zijn: Toeter FM.

 

Soundtest

We zijn aangekomen bij het moment dat het team dadelijk de zender aan gaat zetten, bij de opbouw dus. Eigenlijk loopt alles gesmeerd behalve de soundtest, daar ging het even mis. Het sturingsignaal was veel te hard en hoe ze ook regelden, het werd niet goed. De oplossing is snel gevonden: uit een auto werd een andere stuurzender getrokken en die werkte perfect.

 

Een Profline-sturing wordt nu gebruikt met erachter een originele print van Profline om het stuursignaal op te peppen naar een half Watt. Na 40 meter coaxkabel van RG58 bij de eindtrap bleef daarvan niet zoveel meer over maar dit wat ook de bedoeling, want daar wordt het signaal opgepept met een BLG33-module om vervolgens naar de 4x CX-eindtrap te gaan.

 

Het vermogen dat is op de Bird gemeten wordt, bedraagt 1500Watt en op zijn slofjes en alles binnen de voorgeschreven waarden van de blauwe Spaan bak. Leuk om te melden is dat deze bak tijden geleden van Talento is geweest en nu is gereviseerd. Probleemloos werkt het.

 

Mast

De mast hadden ze alleen anders gezien. Een prima en mooi ding maar hij staat maar op 42 meter en hij kan tot ruim 60 meter. Wil, maar kan het deze keer niet. De constructie in deze schuifmast is defect en helaas moeten ze het met deze hoogte doen. Bovenin hangen 4 eigenbouw breedband antennes maar wel met een fabriekskoppelbalk.

 

Soundprocessing

De processing die wordt gebruikt is van Aphex. Een Aural Exciter II en een Dominator II staan in het rek. Voor de spraak gebruiken ze een Behringer DSP2024p en als microfoon een Sennheiser 825s.

 

Het team heeft gekozen voor een dual CD-speler van Skytec, type Tec2500 en voor platenspelers worden Reloop’s gebruikt, type Rp-3000mk3 met Ortofon Concorde-elementen. En alles wordt gemengd met het Behringer DX-1000 mengpaneel.

 

Ze hebben er zin in, maar moeten nog even wachten totdat een ander team de ether verlaat. Die tijd gebruiken ze om alles klaar te zetten. En dan gaat toch echt zaterdagmorgen de zender aan rond de klok van zes uur in de ochtend tot dinsdagavond een uur of zes.

Daarna gaan ze naar de bloemencorso. De wagenbouwers van dit feest zijn tijdens de uitzending druk, maar krijgen muzikale ondersteuning. Het mag dan ook rustig gezegd worden dat ze dan ook ontzettend veel medewerking hebben gekregen van veel bedrijven is deze regio.

 

Het was een leuk weerziens en tot de volgende keer.

 

Update

De zender bleek toch niet zo betrouwbaar als men had verwacht.