07-11-2009                                                        De 2 Gebroeders                                            Door: Jacob

Na een tijdje stil te hebben gezeten ga ik vandaag maar weer eens op pad voor een stukje tekst en wat foto's. We zijn op bezoek bij De 2 Gebroeders terwijl ze aan het draaien zijn.

 

De 2 Gebroeders is een goede keuze. Het is een bekend station in Friesland en zelfs een stukje daar buiten,  dus wat willen we nog meer. Doordat ik al meerdere malen contact had gehad met dit station wist ik dat ik welkom was voor een impressie. Dus in de auto die kant maar op.

 

Antennepark

Aangekomen op locatie zie je van afstand de 30 meter mast al aardig pronken met bovenin 4 antennes. Deze zijn van het merk DB-Broadcast en hangen er keurig bij. Ze verspreiden het signaal prima en dat is nou net wat deze jongens graag willen.

 

Zender

Voor het zenden wordt er hier gebruik gemaakt van een Elenos T3000 met een SF300 tussentrap en een ETGB100 als sturing. Die draait op een zeer laag pitje. Alles bij elkaar een mooi setje om te zien en het staat allemaal keurig op 3,5 kW afgesteld, toen ik aanwezig was. Maar één van de leden vertelde mij dat de kast over de 4 kW wil gooien.

 

Dan maar door naar de studio via een heeeeel stijl trappetje dus oppassen. Wat blijkt? De 2 Gebroeders zijn simpelweg 2 zolderpiraten, maar wel een beetje uitgebreid. De studio bevindt zich op een oude zolder van de schuur en diende vroeger als slaapplaatsen.

 

Keurig

Inmiddels is dit helemaal veranderd en wordt deze plaats nu gebruikt om de zeer gewaardeerde Nederlandstalige muziek illegaal de ether in te slingeren. Er is aardig wat werk verricht maar hard werken loont want het ziet er allemaal keurig uit en alles staat er prima bij.

 

Apparatuur

De apparatuur van dit station bestaat uitsluitend uit A-merken. De mixer is een Dateq Apollo en de snelstarters zijn beide van Technics, type SL1210. Ook wordt er hier gedraaid vanaf CD en daarvoor gebruiken ze een Denon 4000.

 

Omnia

Als soundprocessing maken de beide jongens gebruik van een Omnia FM veris/space met als voorzet een DB-maxx. Voor de voice gebruiken ze een microfoon van Rode Broadcaster en de compressor is van Symetrix (528e). Ook heeft dit station RDS dat via een AEV-coder de ether wordt ingeslingerd. Kortom aan soundprocessing ontbreekt hier niks en is er is zeker niet op bezuinigd. Prima voor elkaar.

 

Hitssss

Dat de 2 broertjes wel verstand hebben van de geliefde muziek is wel duidelijk. Overal weg krijgen ze SMS’jes binnen met de woorden: wat een prima muziek, beste hitss enzovoort. Ik heb de hele dag geluisterd en moet toegeven, het is een prima platenkeuze.

 

Na wat drinken in de studio te hebben gehad zat deze middag er voor mij weer op. we komen zeker weten weer eens een keer terug.

 

Bedankt voor de drankjes en de praatjes en graag tot één volgende keer.