29-12-2009                                        Explosief                                             Door: Wilco

We blijven in de buurt van Dokkum  en wel bij station Explosief en bij aankomst is het alweer duidelijk. Niets is er van de stugheid van weleer overgebleven of waren ze eigenlijk nooit zo stug als wij dachten?

 

Midden in een woonwijk zit deze piraat en ze zijn druk bezig met het opbouwen van de oudejaarsuitzending. De schuur, garage en alles wordt leeg gehaalden en omgetoverd te worden tot een buurtfeest.

 

Iedereen is welkom

Elk jaar is het hier vol maar niet alleen met piraten of piratenmuziekliefhebbers. Allen komen voor de gezelligheid en of de muziek. De buurt werkt wel mee hier.

 

Ook met regelmaat is dit station te beluisteren via de FM-band maar eenmaal per jaar is het anders. Tradities kent ook Friesland. Zo ook de vele carbidbussen die nu al overal zijn te horen.

 

Oude fiets

In de studio daar valt me gelijk ding op. Iets waar ik gelijk verliefd op ben. Normaal sta ik niet zo te kijken naar een oudere dame, maar deze dame is anders, heel anders.

 

In de hoek staat een complete zendinstallatie van R&S een QB300 met zowel stuurzender als eindtrap. Deze is best wel groot maar toch maar een vermogen levert van 300 Watt. Helaas is deze dame een beetje ziek en moet binnenkort naar de zenderdokter.

 

Ook nieuwerwets

Hoewel ze met regelmaat met deze zender draaien die nog VFO-gestuurd (geen PLL) is moeten ze nu met een andere werken. Deze staat nog elders en is ook compleet fabrieks maar wel nieuwer. Het is een RVR-sturing met een ES-eindtrap, goed voor 2 kW.

 

In de studio die grappig staat opgesteld werken ze voornamelijk met CD maar ook een enkele platenspeler staat op de bar. Alle bronnen zijn aangesloten op de DX-1000 van Behringer. Ze willen meer met vinyl gaan draaien maar daar is wel een kleine aanpassing voor nodig en dat betekent werk voor de timmerman.

 

Soundprocessing

Hoewel de studio klein is, is de processing groots. Een Orban Optimod 8200 wordt gebruikt om het geluid op de FM-band te produceren, De RDS die ze gebruiken is van RDS2000. Voor de spraak maken ze gebruik van een Composer MDX2100 en een Digitech S100.

 

Bijzonder antennepark

Nog een ander verhaal is de mast, al is die op zich niet zo bijzonder. Hij staat op een hoogte van 32 meter. Wat ‘m bijzonder maakt, is het hekwerk bovenin.

 

Vier antennes en 1 koppelbalk maar van de 4 antennes zijn er 2 richters/. Over de werking ervan zijn ze erg tevreden. ‘Je hebt veel versterking dus veel heel veel ERP-vermogen.’