23-10-2009                                                    IPF                                         Door: Wilco

Dit is een impressie van een station dat nog wel heel groots kan worden. Het station is jong, staat met beide benen op de grond en de leden hebben kennis van muziek. We zijn bij IPF ofwel Ideale Piraten Formatie.

 

Al bewezen

Hoe ze het doen, ik heb geen idee maar ze hebben zich meteen al bewezen met hun eerste marathon. Ze zijn dinsdagnacht begonnen en vrijdagavond om 18:00 uur is de uitzending beëindigd.

 

Het team ziet er fit uit maar de stemmen op de radio doen andere dingen geloven. Hees en een rauwe stem klinkt op de FM-band. De laatste uurtjes moeten ze nog.

 

Studententeam

Maar het ging allemaal super. Over de verzoekjes zijn ze dik tevreden, maar ook over de reacties op hun platenkeus. Een succesvolle uitzending van dit studententeam dat nu vakantie heeft.

 

Eigenlijk wel raar: dinsdagnacht in het donker zijn ze in de omgebouwde varkensschuur getrokken om er vervolgens vrijdagavond weer uit te komen, ook in het donker. En dan is de vakantie weer voorbij.

 

Vaste stek?

De ruimte waar deze piratenzender zich bevindt is groots te noemen en ziet eruit als de vaste stek van een piratenstation. Toch is dit niet zo. Dit team heeft niet eens een eigen mast, die hebben ze moeten huren.

 

Zendapparatuur

Hoewel de hoogte van de mast niet extreem is te noemen voor deze contreien. Hij is namelijk 47 meter met erin 2 eigenbouw rossen en koppelbalk. Ook het vermogen is niet extreem, namelijk 650 Watt uit een dubbele mosfet. Maar de afstanden die ze halen doen anders geloven.

 

BreakAway FM

De processing die ze gebruiken is veelbelovend in piratenwereld namelijk het softwarepakket Break-way FM. Simpel, goedkoop en goed al heeft het nog wel wat nadelen. Dat is niet de vertraging, want bij een Asio-geluidskaart heb je die nauwelijks. Alleen ben je aangewezen op de ingebouwde presets, zelf een sound creëren is wat moeilijk.

 

De studio ziet er ook netjes uit. Er heerst bij dit team rust en de uitstraling is positief. Iets dat niet geheel onbelangrijk is. In mijn ogen zijn jonge teams belangrijke schakels voor de piraterij in de toekomst.

 

Apparatuur

Als hoofd van het geheel staat er een 12-kanaals Soundcraft Spirit ES mengpaneel. Verder 2 platenspelers van Monacor DJSP-120. Je kunt op deze leeftijd niet verwachten dat ze alle vinyl in huis hebt, al is er keuze genoeg. En daarom hebben ze een dual CD-speler van DAP Audio, type 600-D-MKII staan.

 

Hoewel de mast gelijk na de uitzending werd afgebroken en weer retour richting eigenaar ging, verwacht ik dit station wel vaker te horen op de FM-band.

 

Gefeliciteerd met behalen van deze eerste en succesvolle marathon.

 

 

 

Zendinstallatie

 

 

Soundprocessing Break-Away

 

 

 

 

 

Tja wat doe met elpees die geen functie meer hebben, juist een asbak van maken