31-10-2009                                        Knakker FM                                       Door: Wilco

Het had een druk weekend kunnen worden met impressies maar ook ik heb een thuishaven waar het één en ander moet gebeuren, dus komt er dit weekend maar één impressie van me.

 

Dit wil niet zeggen dat ik verder niet bij piraten kom, ook bij piraten die geen impressie willen is het altijd gezellig, maar we zijn nu bij Knakker FM vanuit Salland op bezoek.

 

Knakker FM was eerder een station dat wekelijks aan de band zat maar door ingrijpen van AT op 10 oktober 2008 zijn ze ingekrompen tot een marathonzender. Het is nu hun eerste marathon en die is al halverwege de week begonnen.

 

Zeven hele Wattjes

Vier jaar geleden zijn ze begonnen met 7 Watt en dat werd uiteraard meer totdat ze uit de lucht zijn gehaald. Nu zit het team met een RVR-eindtrap -de VJ2000- maar niet het maximale vermogen van 2 kW.

 

Te weinig power

Vanwege stroomproblemen moesten ze het vermogen terugschroeven naar 1600 Watt om de zekeringen in de groepenkast heel te houden. De zendinstallatie werkt namelijk geheel op 230 Volt. De oplossing om er een 20 Ampère zekeringen in te drukken, werkte helaas niet. Wellicht wordt de volgende keer 380 V gebruikt.

 

Aan het antenne park hebben ze niets te klagen. Ze maken gebruik van een 65 meter hoge zendmast met erin 6 breedbandantennes.

 

Half Nederland

Ondanks dat ze maar met 1600Watt zitteen, was het team totaal niet ontevreden over het resultaat. Ontvangst van de kust bovenin Friesland tot aan Apeldoorn en Enschede en dat allemaal op de 95.10 MHz.

 

Hefbrug?!?!

Na een kijkje bij de eindtrap zijn we terug in de studio die in een garage is. De studio bevindt zich zelfs op het plateau van de hefbrug. Dit is hun domein.

                  

Op hun domein staat uiteraard alle apparatuur en van alles wordt gebruik gemaakt. Van vinyl bijvoorbeeld, waartussen  ik gretig lag te zoeken. Hit na hit lagen er tussen en mooie meezingers. Maar het team maakt ook rustig gebruik van CD en van MP3. Niets is teveel en geen verzoek komt te kort.

 

Het vinyl komt van 2 platenspelers van Dap-Audio van het type T-1500. de dual CD-speler van Citronic type CD1.2 terwijl de MP3-tje uit de PC komen vanaf het programma Ots DJ.

 

Alles went

Uiteraard gaat niets zonder een mengpaneel en hier wordt gebruikt van een Behringer DJX700. Een prima tafel maar wel wat beperkingen, vindt het team. ‘Je moet namelijk teveel switchen omdat we er teveel apparatuur achter hebben staan en te weinig vrije schuiven voor elke audiobron, maar het went wel.’

 

Om even terug te komen op de zender. De tussentrap en sturing bevinden zich in de studio. Een zeer lange kabel is nodig om de eindtrap te voeden. Zolang de eindtrap het nodige vermogen maar krijgt is het geen probleem en dat krijgt-tie. De stuurzender is een professional home-made met een tussentrap fabrieks van Esse.

 

Soundprocessing

Geen 9024 van Behringer of een 8024 maar een DSP8000. Zelfs ben ik hem nog niet tegengekomen maar het is een oudje. Uiteraard werkt deze niet alleen want een Composer MDX2600 staat er nog tussen.

 

Zondag draait het team niet meer. Donderdagmorgen omstreeks 04.30 uur zijn ze begonnen en ze gingen tot zaterdagavond door tot in de late uurtjes.

 

Bezoek

Niet zozeer vreemd bezoek maar wel apart. Drie man sterk waren ze vanuit Brabant gekomen om eens te kijken bij een zender. Via een oproep op EPC zijn ze in contact gekomen met geheime zenders en ze zijn nog wel even bezig om de vele zenders op hun lijstje te bezoeken. ‘We kennen dit niet in Brabant en wij vinden dit gewoon geweldig en daar hebben we de vele kilometers voor over,’ was hun verklaring. Echte piratenfans dus.

 

Verder wil ik het team nog bedanken voor de koffie die gretig aftrek vond en de aangeboden t-shirt van Knakker FM.