27-12-2011                                                        Schap FM                                                           Door: Wilco

Schap FM staat veelal bekend om de marathon tijdens de kerst zoals er eigenlijk zoveel waren. In het verleden hebben ze wel eens 10 dagen gedraaid. Terwijl links en rechts piraten uit de lucht werden gehaald verging het dit station gladjes.

 

Briefje

Enkel, dit is al heel wat jaartjes geleden en zo gek willen ze het nu niet doen maar tot een goed einde zal het niet komen. Het is dinsdagmiddag als ik op de radio hoor: de brief is binnen. Jammer denk ik, ze zaten er leuk aan op de 103.80 MHz met goede muziek. Dus snel er heen voordat het te laat is.

 

Helaas was ik te laat, de zender werd halverwege de rit naar dit station uit gezet, einde uitzending dus. Bij aankomst stond de mast al op de laagste stand, maar het bleek dat de mast tijdens de uitzending niet eens was uitgeschoven. Hij stond op een hoogte van 30 meter met erin de 6 stuks 3 sterren parade antennes.

 

Het signaal was erg goed te noemen, tot aan Castricum toe en dat met zo’n beperkte hoogte. Normaal kan de mast over de 65 meter reiken maar doordat de kabels kapot waren bleek dit niet mogelijk.

 

Veel power?

Waar zit het geheim dan? Een zender met vreselijk veel power? Het is inderdaad veel, maar niet voor hedendaagse begrippen meer, namelijk 5  kW. Helaas was de zender al weggebracht, alleen het AT heeft deze kunnen aanschouwen.

 

Het team is er rustig onder, tja het is gebeurd en ze laten de brief lezen. “Ach het is hier nu 5 jaar goed gegaan hier, we mogen dus niet klagen.” Doordraaien was geen optie vanwege de hoge boete en verplaatsen dan? “Nee het is mooi geweest, de zender zou toch de volgende dag uit gaan.”

 

Boetes

We praten nog wat na aan de bar met een glas fris. We hebben het nog even over het nieuwe beleid. AT vertelde hun dat de boete van 45.000 euro na één keer al opgelegd kan worden als er geen gehoor wordt gegeven aan de inhoud van de brief.

 

Wel wordt dan gekeken naar verschillende scenario’s, maar tot heden is dit megabedrag nog nooit uitgedeeld.

 

Soundprocessing

Naar de studio dan maar waar inmiddels het geluid vandaan komt van een andere piraat. Het team laat ons de soundprocessing zien maar eerst een gokje wat stond er achter.

 

Helaas heb ik veel geluisterd via de laptop. Via die speakertjes is het helemaal lastig om te oordelen. Het is een Vorsis VP8 wat ik sowieso een lastig apparaat vind om te herkennen.

 

We bekijken de studio verder nog even met de Dateq Styx en de vele singles, maar helaas is het stil achter de draaitafels.

 

Jongens bedankt voor de gastvrijheid.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

® klompenboer.nl