21-12-2013                                                        Polder Piraten                                                           Door: Ingezonden

Niet alleen in Noord- en Oost-Nederland waren tijdens kerst piratenzenders te beluisteren, ook de Bommelerwaard, een gebied onder de grote rivieren, had zijn eigen kerstpiraat: Kerst FM.

 

Onbemande zender

Een aantal mensen in de omgeving van Den Bosch liep al een paar jaar rond met het idee om een onbemande zender te plaatsen tijdens de kerst. Dit jaar is het er eindelijk van gekomen. De zender werd geplaatst boven in een hijskraan op een bouwlocatie.

 

Ergens in de kelder werd een oude PLL-zender, made in Heerde, opgedoken en er werd een eindtapje van 120 Watt achter geknoopt. De PLL-codes waren vergeten, maar konden van de website Klompenboer worden afgehaald. Tenslotte nog een RDS-coder erin gezet en het zendertje was klaar.

 

Teamviewer

Er was nog één probleem. Het team wilde de zender op afstand bedienen.  Maar de IT-man in het team had dat snel gefikst met een interne schakeling die de 230V aan en uit kon zetten.

 

Met behulp van remotesoftware Teamviewer konden ze de PC op locatie aanpassen. Zoals RDS en volume. En enkele dagen later konden ze zelfs Breakaway installeren.

 

Windkracht 4

De zaterdagavond voor Kerst moest het plaatsen van de apparatuur gaan gebeuren. Met windkracht 4 hadden ze iemand zo gek gevonden om de bouwkraan in te klimmen om op 25 meter hoogte de enkele dipool te bevestigen. De teamleden waren ondertussen zender en internetverbinding aan het opzetten.

 

Een klein uur later was Kerst FM geboren en was er signaal op 103.9 MHz in stereo en RDS. De zender stond in de buurt van Den Bosch en kon door 3 verschillende studio’s worden voorzien van muziek.

 

Huisstudio’s

Zo draaide eerst Maurice een paar dagen vanuit zijn huis, waarna Max het voor 4 dagen overnam. Vervolgens werd Radio Mexico uit Den Bosch vanaf de stream op de zender gezet.

 

Het signaal ging erg mooi de regio in, terwijl het vermogen maar laag was. De reacties kwamen ondermeer uit Oss, Waardenburg, Gorinchem.

 

Na 12 dagen zonder tussenkomst van AT gedraaid te hebben zijn ze de boel gaan verwijderen. Reactie van het team: “Dit was voor ons een leuke en spannende ervaring en zeker voor herhaling vatbaar.’