17-06-2006 Wilco

Na het vertrek zaterdagmorgen naar PTW, Piraten Team Weiteman.

Daar aangekomen werd ik al verwelkomd op de prachtige locatie waar deze zendpiraat zich heeft gehuisvest. Een mooi stuk open weiland achteraf waar alles stond opgesteld.  

Alles was al opgeruimd van de vorige dag toen de tent gevuld was met veel oranjesupporters en liefhebbers van piratenmuziek. Aan alles is gedacht, een eigen tv en een antenne op de tent geknupt voor de wedstrijd.  

Ook hier een team dat rust neemt voor de voorbereidingen. Ze gaan voor kwaliteit en dat lukt. Netheid, dat is zeker aanwezig. Alles wordt strak achter gelaten en hiervoor staat ook een grote afvalcontainer.

 

Mast en zender

De ruim 80 meter schitterende mast mag het signaal op de 94.50 de ether inslingeren met het vermogen van een kleine 2 kW in stereo en RDS. Hoogte, dat is wel duidelijk en dat moet je hebben om mooie afstanden te kunnen overbruggen en met deze fabrieksantennes (CTE) en een fabriekskoppelbalk is dat geen probleem.  

Vergeleken met van vorig jaar hebben ze een flinke spurt gemaakt. Het zendgedeelte is nu fabrieks, maar ook de studio laat men niets aan het toeval over. Wat een materiaal voor een uitzending zoals ze dat daar in Twente doen. 

De stuurzender is een Pascal-50 die vorig jaar nog bij een lokale omroep heeft gestaan en levert 50 Watt om de Elonos te voeden, die momenteel op 1700Watt staat. Het vermogen zakte wat terug door de temperatuur die opliep in te tent. Hiervoor werden de zijflappen losgemaakt voor een goede windstroming en dit werkt. In de Elonos T2000/3 zit 1 buis in. In deze versie zit de CX1500 en deze wordt behoorlijk warm. Zeker doordat de ingaande lucht ook al op temperatuur is.

 

Studio

Deze is ruim opgezet en aan de binnen- en buitengasten is gedacht. Buiten staan de -zoals ik dat noem de heerlijke sfeer die ze in Duitsland kennen- banken in lange rijen, en niet te vergeten de BBQ. Ook binnen is aan geluid- en lichttechniek gedacht. Perfect ziet het eruit. 

De studio zelf is voorzien zoals we wel vaker zien bij Twentse piraten. Hier wordt voor 99% van single gedraaid en voor de ene 1% van Cd en ook nog origineel. De studio staat voor trillingen op 2 zware betonnen blokken en de tent op een houtenvloer. 

Aanwezige apparatuur zijn de 2 platenspelers van TechnicsSl-1200 met wel heel speciale elementen, namelijk een broadcoast-versie van Ortofon. Het mengpaneel is een Soundcraft Spirit Es en de dubbele cd-spelers van het merk Numark type MPCD33 Dual Pro en een MD voor de jingels.

 

Soundprocessing

De soundprocessing is een heel ander verhaal. Het geluid is anders dan van andere piraten zover ik dat kan beoordelen met mijn oren. Een fris en helder geluid met veel hoge tonen, heel apart en mooi. 

Het geluid komt van het mengpaneel en gaat eerst de Orban stereoverbreder 222A in en daarna naar de Aphex Compellor 320A voor het levellen. Het voorbewerkte geluid gaat dan de FBX Quantum digitale multiband prrocessing in om vervolgens het geluid af te maken met de Omnia-Fm 4 bands. De stereocoder is van het merk AEV 4500. Moeilijk? ‘Welnee maar het ultieme piratengeluid dat wij willen hebben’. 

Ook aan de spraak hangt meer aan dan gemiddeld. Een Shure-7 als microfoon en een Symentrix 528e als voiceprocessing. Daar zijn we er nog niet met de geluidsapparatuur. Een Thon RLD3000 zorgt voor het stabiel houden van de spanning van de apparatuur. Er zit daar dus echt een audiofreak in het midden.

  

Verder wil het team bedanken voor de uitnodiging en op hun verzoek kan alles geplaatst worden behalve de mast.

 

Filmpje PTW Team

 

De 6 schitterende CTE antennes

 

 

Zender opstelling

De pascal 50

 

Fabriekseindtrap de Elonos T2000/3 de 380Volt versie

 

Kijkje in de buis de CX1500

 

 

Broadcast element

t

Versterker voor het geluid in de tent

a

Soundprocessing voor de zender

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a

 

 

Controle op voldoende brandstof

 

 

Laagvliegende een politie helikopter

 

 

 

 

 

De ontvangst antenne voor de wedstrijden van het WK

 

 

Duitse opstelling bier en braadworst

 

Ook echt het enigste wat ouderwets was. SMS via het paiertje