07-122007                                                 KB

Vrijdagmiddag 7 december en op weg naar de marathonuitzending van Radio Uniek, editie 3 jaargang 3. Buiten hun bijna wekelijkse programma om is er weer dagenlang muziek op de Nederlandse radio. Ze zijn lekker vroeg in de week op woensdagavond rond half twaalf al begonnen met de uitzending. 

Vergunning

Geen groot team, maar een club die bestaat uit 4 man, en ze draaien door tot zaterdagavond rond de klok van negen uur in de avond. Langer mag ook niet, volgens de vergunning. Weliswaar geen vergunning voor de zender maar wel voor het jaarlijkse feest tijdens de marathon. Aan de weg staan dan ook mooie welkomstborden. 

De zender staat niet bij de studio en er is ook geen mast te zien. De zender staat ruim 3 kilometer verderop te draaien. Het is een dubbele Mosfet goed voor 700 Watt maar deze werd vrijdagmiddag afgekoppeld om er vervolgens een Elenos T2000 eindtrap achter te zetten. Die was weer goed voor een vermogen van 2000 Watt. De stuurzender is een K100.  

Stream

Drie kilometer verder zonder straalverbinding of andere verbinding via de ether. Nee, het team gebruikt een stream om het geluid van de ene kant naar de andere kant te krijgen. Het geluid dat ze vanuit het mengpaneel in de stream pompen gaat er kaal in, zonder enig vorm van processing. 

De studio bevindt zich in een stacaravan die jaren geleden werd gebruikt door een oude zendpiraat, Radio Rouveen. Dit is verleden tijd en dat was ook wel te merken toen de jongens plaatst wilden nemen in de studio. De studio werd volop gebruikt als opslag en hij stond stampvol met rotzooi. Werk aan de winkel dus. Voor de stacaravan staat een grote tent, compleet met podium voor de artiesten. 

Voornamelijk draaiden de jongens van MP3 en van CD. Het programma dat hiervoor gebruikt werd is BPM en de dual CD-speler is van Holywood DJ-X3. Het mengpaneel is een Behringer DX1000. 

Nieuwe platen

Door dit team werd veelal nieuw werk uitgezonden en dat dit behoorlijk in de smaak viel was wel te merken aan de ontzettend vele reacties van luisteraars die de platen hebben aangevraagd. 

We draaien voor de luisteraar en anders niet. De nieuwe platen vallen goed in de smaak, vertelden ze en ja soms moet je platen een aantal keren horen om ze mooi te vinden. Maar dat is ook radio maken. Ruim 900 SMS-berichten waren vrijdagmiddag al binnen gekomen via de computer en de meesten met een verzoek erachter. Een duidelijk vraag dus. 

Het is de eerste keer dat dit station via een stream draait en dat was ook wel een beetje te horen. Niet alles klonk even goed en af en toe viel de stream even weg. Jammer maar het is de eerste keer dus alle know-how hebben ze nog niet maar dat komt wel. 

Processing

Benieuwd was ik dus wat voor processing ze gebruikten, maar daarvoor moest ik aan de andere kant wezen. Het verbaasde me wat er achter stond. Een Symetrix 422 als AGC/leveler met als kopstuk de DSPX FM. Het geluid klonk soms was vreemd, maar wat misschien fout ging is de lage bitrate van de verbinding. Deze MP3-stream stond namelijk op 128 kbits en ik denk dat dit te laag is, zeker als je MP3-tjes draait.  

Al-met-al was het wel een zeer geslaagde uitzending van dit team en tot de volgende  keer.

Filmpje Radio Uniek  Meppeler Courant